toi van gelder - fysiek-theater.nl

 

 

Producties  | Moulin Rouge | Antigone | Chickago | Aladdin

Een korte indruk van de producties die Toi regisseerde. Deze producties werden aangestuurd door fantastische commissies als productieteam.

 

2010 MOULIN ROUGE

 

DE MOULIN ROUGE
Musical door het Augustijns Theater
(www.augustijnstheater.nl)
LVVS Augustinus Leiden

opgevoerd op 2, 3 en 4 juni 2010
in het LAK Theater, Leiden

 

De Moulin Rouge zit heel gecompliceerd in elkaar. Er zijn twee belangrijke verhaallijnen die met elkaar verweven zijn. De eerste verhaallijn gaat over de tragische liefde tussen Satine en Christian, gebaseerd op La Dame aux Camelias (Alexandre Dumas fils, 1848) en de opera’s La Traviata (Verdi) en La Boheme (Puccini). De tweede verhaallijn gaat over de Bohemiens die de show Spectacular Spectacular schrijven, voorbereiden en spelen. Deze tweede lijn is ontleend aan de Midsummernightsdream van Shakespeare waarin de Tinkers (ketellappers, prutsers) het tragische toneelstuk Pyramus en Thisbe instuderen en op de bruiloft aan het slot van het stuk opvoeren.
Op zijn twee verhaallijnen daalt de musical eerst af naar het diepste van de hel, daarna stijgt hij duizelingwekkend hoog op naar de hemel om vanaf dat hoogtepunt steil naar beneden in de aardse realiteit te storten.
Het hindi-nummer is het dramatische hoogtepunt van de musical. Het is meteen ook het omslagpunt. Het verhaal lijkt als in een sprookje goed af te lopen, maar eindigt met de tragische tbc-dood van Satine, iedereen in verbijstering en ontzetting achterlatend.

De Moulin Rouge is geen musical maar een film en dat is echt iets anders
dan theater waar heel andere regels en wetten gelden. In de film zit een duizelingwekkende dynamiek met een groot palet aan kleuren en stijlen, uitzinnige details en extreme uitersten. Het gaat in een waanzinnig tempo van klucht naar melodrama, van uitbundig uitpakken naar onthutsende intimiteit, van rozegeur en maneschijn naar snoeiharde werkelijkheid, een soort orkaan op volle zee met onweer erbij en tsunamigolven van de heftigste emoties.
Is het wel haalbaar daar een theatervoorstelling van te maken? Natuurlijk!
Want gelukkig hebben we een fantastische cast; iedereen kan ongelooflijk goed zingen, dansen en acteren al weten ze dat soms zelf niet, en met groot enthousiasme gaan we aan het werk. Veel kan niet, maar we doen het toch. Er vallen mensen af, er komen mensen bij en soms zijn ze zelfs allemaal op de repetitie. Het is een feest om te mogen werken met zo’n prachtig ensemble, stuk voor stuk begaafde, fantasierijke en getalenteerde jonge mensen die zich altijd voor 100% inzetten al zijn ze nog zo brak. Ze doen alles wat ik vraag en ik haal ze door een wasmachineprogramma niet normaal meer. We lachen ons slap om onszelf en elkaar, we werken ons in het zweet en het resultaat is er dan ook naar: het is een vitale en bruisende voorstelling geworden. Vol trots mag ik u daarom aankondigen: De Moulin Rouge!

Toi van Gelder, regisseur

 

2009 ANTIGONE | terug

Augustijns Theater (www.augustijnstheater.nl)
Regie: Toi van Gelder
Regie-assistent, decor en techniek: Oscar Seip
Kostuums: Toi van Gelder en Eliane Scholtens
gespeeld op 25, 26, 27, 28 en 29 mei 2009
in de Four Reasons, Leiden

Voorwoord in programmaboekje
Hoe maak je zware kost als een Griekse Tragedie toch licht verteerbaar?
Met de nieuwe generatie jonge, enthousiaste en creatieve acteurs en ontwerpers van het Augustijns Theater die weer heel onbevangen met de materie omgaat wordt dat een verfrissende en louterende belevenis!

Hoewel we het stuk flink hebben ingekort om het voor de acteurs in de beperkte repetitietijd behapbaar te maken hebben we toch de structuur daarvan willen handhaven. En we laten het stuk zien gewoon zoals het is omdat dat toch het mooiste is. De personages zijn iets uitvergroot, hun karaktertrekken iets in hun bewegingsstructuur benadrukt, een heel klein beetje kabuki en commedia dell’ arte, omdat het veel meer is dan een menselijk drama en natuurlijk om de acteurs een flinke uitdaging te geven want dat verdienen ze. Aanpassingen hebben we wel moeten doen; we hebben voornamelijk mooie jonge vrouwen in het koor die ik niet oude mannen kan laten spelen want ik wil ze niet beledigen, dus zij zijn een soort bachanten geworden. Voor de kostuums kozen we niet voor witte Griekse gewaden, maar voor kleur en een verwijzing naar de Oudheid maar meer Byzantium dan Griekenland met een scheutje eigentijdsheid.
En dan hebben we de grappige elementen iets versterkt, want het moet wel leuk blijven. Bloedstollend is het toch wel.

Ik hoop dat kenners en leken van de voorstelling zullen genieten en wens u allen een goede katharsis.

Toi van Gelder
regisseur

 

2008 CHICKAGO | terug

Studentenvereniging LVVS Augustinus, Leiden
(een subvereniging cultuur is in oprichting)

Artistiek Team
Regie: Toi van Gelder
Vocal Coach: Norman Ebicilio
Muzikale Leiding: Janna Lennsen
Dance Captains: Eliane Scholtens en Jolijn van der Klink
Technisch Team: Michiel de Graaf en Oscar Seip
Regieassistent: Marije van Rest
Fotografie en Grime: Erick en Rochi Kicken

Voorwoord in programmaboekje
Neem een stel studenten die wat kunnen en daarmee iets willen. En die maar meteen de moeilijkste musical willen doen “omdat de dansen zo mooi zijn”. En die alles zelf willen doen. Zelf vertalen, zelf de choreografie maken, zelf de muziek uitschrijven, zelf dirigeren, zelf het licht maken, en alles zelf organiseren.
Een héél ambitieus plan.
Omdat ze zelf zoveel kunnen trekken ze ook kwaliteit aan; de mensen die auditie komen doen kunnen allemaal verbazend goed zingen, dansen en acteren, de één nog beter dan de ander. Een uitdaging dus. Ik hou daar wel van, mensen die wat willen en het nog doen ook, dat vind ik mooi, dat wil ik wel honoreren. Dus ik leg de lat lekker hoog, want het moet dan ook wel echt goed worden. 
Keihard wordt er gewerkt en als we begin februari de eerste doorloop doen ben ik niet eens zenuwachtig, de voorstelling staat dan al. Hoe leuk ze het vinden blijkt op de bonte avond van dat repetitieweekend, echt krankzinnig geestige sketches worden er dan gedaan en ze nemen ons, Norman en mij, enorm op de hak en in de maling, dat is ook zo’n goed teken. Ik ben verrukt van ze, zo fantastisch mooi, geestig, creatief, inventief en enthousiast als ze zijn en werken.

regie Chickago, 2008 (foto: Erick Kicken)


En wàt een commissie! Alles zelf gedaan en iedere moeilijkheid overwonnen, echt kei- en keigoed. Chapeau!
Dus met groot genoegen en trots mag ik U aankondigen:
Augustinus met Chickago!

Toi van Gelder
regisseur
april 2008

 

2007 ALADDIN | terug

Studentenvereniging Virgiel, Delft http://www.virgiel.nl/owee/cultuur/musical

Artistiek Team
Regie: Toi van Gelder
Muzikale leiding: Klaas van Slageren
Vocale leiding: Paulette Overdevest
Choreografie: SaskIa Smeets
Fotografie en Grime: Erick en Rochi Kicken

Voorwoord in programmaboekje
Aladdin? Dat kan niet! Dat is geen musical maar een tekenfilm en een sprookje bovendien. Want hoe moet dat met een vliegend tapijt, een pratende grot, een geest uit een lamp? Met Delftse studenten? Sorry, dat is onmogelijk en druist tegen elke natuurkundige en huishoudelijke wet in.
Maar we doen het tóch. Dat is iets heel belangrijks. Drama, daar hou ik wel van. Creatief denken, vertrouwen op je gevoel voor humor en een beetje wilskracht voor den donder, dan is alles mogelijk. Dus iedereen gaat keihard aan het werk en soms komen ze zelfs allemaal, hoewel wat brak op de repetitie. We lachen ons slap om onszelf en om elkaar. Ik hou erg van ze, want ze zijn prachtig, leuk en geestig. Het is een enorme chaos en soms weet ik het ook echt niet meer, maar als we dan een eerste doorloop houden, blijkt alles tot onze stomme verbazing toch te kloppen. Zo krijgen we als de nood het hoogst is toch nog hoop op een goede afloop, want zo hoort dat in sprookjes.
De kern van toneelspelen is het magische ‘als’. Als ik eens een prins was, dan…. en hopla! je bent het. Niets is onmogelijk en alles kan. Wat zullen wij eens zijn? Een boze tovenaar, een vrolijke sultan, een groep lieflijke haremmeisjes, een eerlijke nederige dief? U zegt het maar! Uw wens is ons bevel (al zijn er wel een paar quid pro quo’s). Dus dames en heren! Fasten your seatbelts, please! Wij wrijven de lamp, we gaan voor U toveren, hier is voor U…..ALADDIN!

regie Aladdin, 2007 (video: Virgiel)

 

Toi van Gelder
regisseur
Mei 2007

 

EN MISSCHIEN STAAT STRAKS JULLIE VOORSTELLING HIER OOK BIJ!

 

| naar boven |