toi van gelder - fysiek-theater.nl

 

 

 

Toi van Gelder
28.2.1950

 

Docent drama en beweging in o.a. eigen atelier, Vrij Theater Den Haag, Zomerschool Rotterdam, De Zonneboom Leiden, Acteerstudio Den Haag.

Toi van Gelder deed de Akademie voor Podiumvorming, een driejarige opleiding in dans, zang en toneel. Daarna studeerde enkele jaren hoofdvak zang en bijvak piano aan het Koninklijk Conservatorium.  Ze volgde in 1972 de Sommerschule in Salzburg, hoofdvak zang. Als eerste sopraan zong ze bij de Nederlandse Opera Stichting in Orfeo van Monteverdi o.l.v. Harnoncourt en Sanjust.
Vervolgens ging ze in Parijs studeren bij Wolfram Mehring en Grillon, Théâtre de la Mandragore, Centre International de Recherches Scéniques (de totale, fysieke acteur).
In Parijs maakte ook kennis met het werk en de uitgangspunten van Grotowski door een workshop te volgen bij iemand die bij Grotowski had gewerkt.
Ze werkte bij Theatraction, een gezelschap dat het werk van Wolfram Mehring in Nederland gestalte wilde geven. Rollen waren o.a. de Prins in De Kleine Prins, De Maan in Pyramus en Thysbe en Marion in Bűchner’s Dood. Ze maakte en speelde de voorstelling Cosmic Circus die op grote festivals in Europa stond (Berlijn, Warschau, Orleans). Ze speelde verschillende gastrollen. In 1978 maakte ze een grote tournee als Marie in Woyzeck met en onder leiding van Wolfram Mehring.

Op de Vrije School in Den Haag maakte ze muziek, schreef toneelstukken, maakte kostuums, studeerde musicals in (The Music Man), schreef en speelde cabaretten, had een marionettentheater en maakte met Karel de Rooy (Mini van Maxi) de voorstelling Vergezichten, waar meer dan honderd mensen aan meededen.

In 2007 regisseerde zij de musical Aladdin (filmscript vertaald, scènes en liedjes bijgeschreven) bij studentenvereniging Virgiel in Delft.
In 2008 had zij de regie bij de musical Chickago bij studentenvereniging Augustinus in Leiden (op Youtube).
In 2009 regisseerde zij daar Antigone van Sophokles.

Uit beroepsmatige belangstelling volgde ze diverse cursussen en workshops in beweging, o.a. schermen, aikido, ballroom, eurythmie en Wushu.

Toi is docent fysiek acteren in de Franse traditie bij de Acteerstudio in Den Haag.

   

Opleidingen

 
   
1969 - 1972 Akademie voor Podiumvorming
1972 - 1975

Conservatorium hoofdvak zang bijvak piano

1976 – 1982 Centre des Arts Scéniques, Théâtre de la Mandragore, Parijs
   
Werk  
   
1971 - 1972 Antigone, Haagse Comedie, koorleider
1974 en 1976

Orfeo, Monteverdi, N. Harnoncourt, Nederlandse Opera Stichting (eerste sopraan)

1976 – 1985

Theatraction
Regisseur: Jo Roehrig
Voorstellingen o.a.: Sketch as Sketch can, Cosmic Circus (muziek van Roland Kayn), De Kleine Prins (St Exupéry, Prins), Pyramus en Thysbe (Maan), Danton’s Dood (Bűchner, Marion), Der Magische Tänzer van Nobelprijswinnares Nelly Sachs (Vrouw)
Speler, regisseur, decorbouwer, kostuummaker etc etc

1978 Woyzeck, Theater de la Mandragore, W. Mehring (Marie)
1986 – 1995 De Vrije School, Den Haag.
o.a. instudering The Music Man, Die Zauberflote; schrijven en spelen van cabaretten en andere voorstellingen, marionettentheater.
1992 Vergezichten o.l.v. Karel de Rooij
vanaf 2000 Docent fysiek theater Acteerstudio Den Haag
2007 regie Aladdin bij Virgiel in Delft
2008 regie Chickago bij Augustinus in Leiden
2009 regie A Spark of Life, Acteerstudio Den Haag en regie Antigone bij het Augustijns Theater
2010 regie De Moulin Rouge bij het Augustijns Theater en presentatie Tutti Frutti bij De Acteerstudio
   
   
   

 

   

 

| naar boven |