toi van gelder - fysiek-theater.nl

 

 

Acteren

Toneelspelen is niet alleen leuk, het is een vak, een ambacht en er komt meer bij kijken dan je zo op het eerste gezicht denkt. Als het op het toneel staat laat je een mens zien, dus je moet alles weten over "de mens". Je moet psychologie, filosofie en theologie studeren, de hele wereldliteratuur lezen en nieuwsgierig zijn naar alle kunst over de hele wereld, alles wat raakvlak heeft met "de mens" moet je willen weten, en, nouja, dat is dus de hele schepping en alles wat daarbij hoort. Dat is wel een beetje veel en het komt maar geleidelijk. Waar en hoe moet je beginnen?

Je kunt het vak op duizend verschillende manieren leren, maar ik begin met het meest concrete, dat wat je kan beetpakken, het lichaam. Ook omdat de uitdrukkings-mogelijkheden van het lichaam veel directer zijn en veel meer onontkoombare impact hebben dan die van taal en spreken. Fysiek acteren is een manier van toneelspelen die door alle mensen over de hele wereld wordt begrepen, ook al verstaan ze niet wat je zegt omdat je een andere taal spreekt. En zonder je lichaam kan je het toneel niet op, dus beter kan je daar maar alles van weten.

Wat is het raarste van het lichaam? Dat het loodzwaar is en dat je dat niet merkt.

Laten we daar dan maar mee beginnen. Als we dat hebben wordt alles gemakkelijk, dan gaan we heel veel van mens zijn begrijpen.

Dus: voorwaarts!

 

| naar boven |